poniedziałek, 10 czerwca 2013

Jak obliczyć BMI?

bmi
Ważę za dużo, czy za mało? Może powinnam schudnąć ze dwa kilo... Ile razy w ciągu roku miewamy takie dylematy! Są jednak sposoby aby określić prawidłową masę ciała i dowiedzieć się, czy dieta jest nam faktycznie potrzebna.


Po pierwsze, warto zdać sobie sprawę, że typ sylwetki dziedziczymy po przodkach. A to oznacza duże prawdopodobieństwo, że tyć będziemy także podobnie do naszych rodziców i dziadków.

Twój typ figury

Wyróżnia się trzy podstawowe typy kobiecej sylwetki: gruszka, jabłko i klepsydra. Gruszka tyje w biodrach, pośladkach i udach. Jabłko zaokrągla się głownie na brzuchu. Klepsydrze tłuszczyku przybywa w miarę równomiernie, jednak przy dużej nadwadze w oczy rzucać będą się szczególnie szerokie ramiona.

Typ otyłości (gruszka lub jabłko) możemy poznać dzięki wskaźnikowi WHR (Waist-to-Hip Ratio). Aby go obliczyć trzeba zmierzyć swój obwód w talii i biodrach. Następnie sprawdzamy jaka jest proporcja obwodu w talii do obwodu w biodrach:

obwód talii (cm) : obwód bioder (cm) = WHR

"Jabłka" otrzymają wynik >1 u mężczyzny i >0,85 u kobiety. "Gruszki" < 1 u mężczyzny i <0,85 u kobiety.

Body Mass Index czyli BMI

BMI to wzór, który ma pomóc określić prawidłowe proporcje wzrostu i wagi. Swoje BMI obliczamy następująco. Wzrost liczony w metrach podnosimy do kwadratu. Liczbę kilogramów dzielimy przez otrzymany wynik. Otrzymana liczba to nasze BMI.

Np. 1,72x1,72=2,95 65:2,95=22. BMI=22.

Prawidłowe BMI, dla zdrowej dorosłej osoby, mieści się w granicach 18,5-25.

Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/odchudzanie/nadwaga/ty-czy-trzymasz-swoja-wagowa-norme_39928.html

3 komentarze: